Kenyanska rosor – ett hållbart kretslopp

Om du fick chansen att köpa in blommor som bidrar till ett bättre liv för ett helt samhälle, skulle du göra det? Detta är berättelsen om Oserian; odlaren som inte bara driver fram bedövande vackra rosor utan även skapar ett helt samhälle med ett kretsloppstänk utöver det vanliga.

På många ställen i Kenya håller roskvalitén idag samma standard som de bättre odlarna i Holland. Utveckligen har gått snabbt, från att producera små rosor som sålts i snabbköpskassor, till stora premiumrosor som säljs direkt till florister. Men det är skillnad på rosor och rosor, även här. Vid Naivashsjöns södra strand frodas flodhästarna och rosorna. På sina 1 884 meter över havet ger sötvattenssjön näring åt sammanlagt 250 hektar blomsterodling. Oserian är med sina 5000 hektar den största och mest tekniskt avancerade Fair Trade-certifierade odlaren i hela Kenya.

Social hållbarhet hela vägen
Just i Oserians fall är det inte enbart rosorna som är extraordinära. Infrastrukturen som omger odlingen är uppbyggt på ett hållbarhetstänk som gynnar inte bara företaget, utan hela samhället ner till minsta individ. Idag består byn av cirka 13 000 invånare, varav 3 000 är anställda av Oserian. För att de anställda ska kunna ha bästa möjliga grund att stå på i livet får deras barn gratis förskola och skola. Även sjukvården är gratis och över 25 procent av de anställda har bott i byn i mer än 10 år.

I symbios med djur och natur
Oserian arbetar aktivt för att minska sitt ekologiska fotavtryck. Bland annat har de ett dammsystem som gör deras odlingar självförsörjande på vatten och det vatten som har använts renas och återförs i kretsloppet. Även värmeregleringen i anläggningarna sker på ett hållbart sätt tack vare geotermisk energi, alltså bergvärme. Genom att ta tillvara på den energi som redan är lagrad i jordskorpan får man en kostnadseffektiv, tillförlitlig och miljövänlig lösning. Och på tal om jordskorpan: När det kommer till naturvård används 300 getter som gräsklippare. Förutom att detta är ett minst sagt naturvänligt sätt att vårda jorden finns en tydlig utvecklingsplan – att öka antalet getter och börja med mjölkproduktion.

Att se sig som en del av helheten
Då Oserian i allra högsta grad värnar om och ser sig som en självklar del av det naturliga kretsloppet tar de ansvar även för det som vid första anblick inte rör deras produktion av blommor. Oserian äger en 23 000 hektar stor safaripark där vakter skyddar de vilda djuren mot tjuvskyttar. Detta för att öka förståelsen för de vilda djurens utsatthet. Att som stor odlare arbeta aktivt med helheten är beundransvärt. För när djuren och naturen mår bra, då mår byn bra. Och människorna. Och rosorna. Och leverantörerna. Och floristerna. Och kunden.

Kenyanska rosor på Marknadsplatsen
Oserian är, tillsammans med en rad andra professionella odlare från Kenya, anslutna till Marknadsplatsen och vi på Euroflorist är stolta att kunna erbjuda våra partners (floristerna anslutna till vårt nätverk) blommor som gör skillnad.

Så om du någon gång finner dig själv vid arbetsbänken, bindandes en bukett med rosor från odlaren Oserian – för berättelsen vidare. Berätta om flodhästarna och rosorna vid Naivashsjöns södra strand. Om förskolorna, safariparken och om hur ett företags självklara plats i det naturliga kretsloppet föder ett helt samhälle. Den buketten kommer symbolisera så mycket mer än din kund någonsin kunnat ana.