Dröm med Min Stora Dag på Mors dag

I över 5 000 år har vi människor gett varandra blommor – utan att egentligen förstå effekterna av gesten. Tills för några år sedan då en vetenskaplig studie visade att blommor ökar vårt välbefinnande på ett mer djupgående evolutionärt plan än vi tidigare kunnat ana.

Studien visade att när äldre personer (55+) fick blommor resulterade detta i ett bättre och klarare händelseminne. Studien visade även att när blommor delades ut till både män och kvinnor under hissfärder resulterade detta i ett mer öppet klimat. De socialt etablerade avstånden minskade och människorna började prata och ställa sig närmare varandra. Blommor som delades ut visade sig locka farm det så kallade Duchenne-leendet* hos mottagarna. Detta resultat fick man inte när man delade ut pennor eller liknande i hissarna.

Blommor har alltså både en långsiktig och omedelbar påverkan på människors känslor, humör, sociala beteendemönster och även minnen.

Hur kan man då få denna glädje att glädja fler?
Euroflorist ställde sig denna fråga och tog sedan beslutet att samarbeta med några som verkligen vet vad glädje innebär: Min Stora Dag.

– Att sprida glädje är det som knyter samman Min Stora Dag och Euroflorist, då det är huvudfokus för våra båda verksamheter, säger Jim Hofverberg, Kommunikationsansvarig Min Stora Dag.

Det var inför julen 2015 som den första Min Stora Dag-buketten skapades där 10 % av blomstervärdet** skänktes till organisationen. I februari 2016 skapades den andra buketten Önskedrömmar med blommor som finns tillgängliga året runt. Den buketten har placerat sig i toppen av Euroflorists försäljningslistor sedan den lanserades på euroflorist.se.

– Om vi tillsammans med våra kunder kan bidra till att sprida dessa leenden vidare genom att stötta Min Stora Dags arbete är det någonting vi är glada och tacksamma att kunna vara en del av, berättar Laszlo Varga, vd Euroflorist.

Summor läggs till summor och blommorna sprider inte bara glädje hos personerna som får buketterna. Drömmarna växer över hela landet för varje krona.

– Drömmar är det mest befriande som finns. Drömma får man och kan man göra oavsett hur gammal man är, var man än bor eller hur sjuk eller frisk man än är. Vi är oerhört glada att Euroflorist vill stödja vårt arbete, säger Jim.

– Lycka är något vi skapar tillsammans. Forskning visar på att det inte är ekonomisk framgång som skapar lycka, utan hur vi interagerar med varandra, hur vi behandlar varandra, skapar upplevelser och egen personlig utveckling. Det är därför jag tycker att Min Stora Dag gör ett så bra arbete där man skapar förutsättningar för upplevelser och minnen för livet, säger Laszlo.

Fakta om samarbetet mellan Euroflorist och Min Stora Dag

  • Samarbetet med Min Stora Dag startade med en julbukett som lades upp i december 2015. Då skänktes 10 % av blomstervärdet** till Min Stora Dag.
  • Samarbetet fortsatte genom att Euroflorist tog fram en bukett som lades upp i februari 2016. Även denna gång skänks 10 % av blomstervärdet. Blommorna i buketten Önskedrömmar finns tillgängliga året runt.
  • För varje kund som valt att skriva upp sig som mottagare av Euroflorist nyhetsbrev sedan den 1 maj i år har Euroflorist skänkt 5 kronor till Min Stora Dag.

*Den Franske neurologen Guillaume Duchenne (1806-1875) talade om två olika leende varav ett av dem är Duchenne-leendet: ett hjärtligt och öppet leende där mungiporna åker upp och det bildas rynkor kring ögonen.

**10% av blomstervärdet skänks direkt från Euroflorist till Min Stora Dag. Kunden betalar inte mer för detta och ingen summa dras heller av från blommorna så att det blir en mindre bukett.Källa: Jeannette Haviland-Jones, An Environmental Approach to Positive Emotion: Flowers.